Home Menu

Two elegant staircases, a new lift within a green walled enclosure and a transformed bridge link provide improved access to the elevated stop. Extensive new planting, natural stone paving and platforms and sedum trackways help to create a unique sense of place.

The scheme’s distinctive living green wall rises 11m from street level to the tracks, signalling the stop as a green oasis, as well as containing lift and stair access to the platforms. At platform level, the landscape combines green, Cumbrian slate platforms with sedum tray insert panels set between the tracks to create an accompanying green track surface.

Planting includes trees and a wildflower meadow. The park theme is continued in the glazed platform canopies, which are patinated with leaves, bees and butterflies.

We also improved alternative access to and from the station by upgrading an existing bridge link to Deansgate rail station and creating a new bridge across the Bridgewater canal and accompanying stair onto Whitworth Street.

Project information

  • Client

    Transport for Greater Manchester

  • Status

    Built

  • Start

    2013

  • Completion

    2015

  • Consultants

    Landscape Architect: Landscape Projects Civil/Structural Engineer: Jacobs
    Main Contractor: MPT

  • Elements

    New Metrolink stop on listed railway viaduct
    Landscaped park area
    New vertical access provision, including new lift and stair in ‘green’ walled enclosure
    New bridge across the Bridgewater Canal
    New sedum tray insert panels set between tracks to create a ‘green’ track surface

  • Awards

    2016 Natural Stone Award: Landscaping - Winner

Details

Location