Home Menu

Dollar Bay's 125 spacious and light waterfront homes enjoy uninterrupted vistas across Canary Wharf, the Thames and Greenwich beyond and impressive residents’ facilities. At the tower's base the previously underused waterfront area is rejuvenated and fully accessible, including a landscaped setting, outdoor seating, public art and a café for all to enjoy.

Designed from the inside out, the floorplate orientates homes to the east and to the west, so that most benefit from double if not triple aspects. Generous winter gardens provide every home with a truly useful semi-outdoor space and floor-to-ceiling windows bring daylight in and act as a thermal buffer zone.

A simple rigour infuses every line of the tower's taut geometry. The building rises as two elegant crystalline forms fused together by the joint of the circulation core. The west façade facing the waterfront appears to ripple, its meticulously detailed folds and creases evoking a waterfall gathering pace as water descends. By resting lightly on the ground, additional space for the landscaped waterside public realm is created.

A unique dock water comfort cooling solution is designed to be highly energy efficient, potentially saving home owners 39% on costs and reducing carbon footprint by 23% compared to traditional technologies. It is the first time London Dock water has been used to cool a residential building, which also serves to safeguard the building’s sleek appearance as no unsightly and noisy plant is visible externally.

Project information

  • Client

    Mount Anvil and Citystyle

  • Status

    Completed

  • Area

    14,500 sq m

  • Start

    March 2008

  • Completion

    April 2017

  • Consultants

    Quantity Surveyor: Mount Anvil
    Contractor: Mount Anvil
    Structural Engineer: WSP
    Building Services Engineer: WSP

  • Elements

    31 storeys
    125 apartments - studios, 1, 2 and 3 bed, penthouses, 10 affordable housing units
    Landscaped public realm
    Public waterfront cafe
    Residents' garden with children's playground
    Dock view gym
    24-hour concierge
    Basement car park & cycle storage

  • Awards

    2017 London Evening Standard New Homes Award: Home or Development of Outstanding Architectural Merit - Winner
    2017 Manchester Society of Architects, President's Choice
    2015 NLA Housing (Unbuilt) - Shortlisted

Details

Testimonial

Mount Anvil & One Housing

Client

"Mount Anvil and One Housing are passionate about creating very special homes. SimpsonHaugh’s vision for Dollar Bay has enabled us to create a commercial proposition without compromising on design quality, and deliver exceptional waterfront living spaces."

Fact

Did you know?

The name Dollar Bay was inspired by the Blitz spirit of local dock workers who generously offered help to US navy officers stationed there during World War II. Grateful sailors dropped dollar bills from the deck down to the English boats below, and this touching show of appreciation inspired both the name of the dock, and now the apartments located on the same site.

Location