Home Menu

Located at a major intersection on the inner city ring-road, the tower marks a threshold to the urban core. It occupies a very compact site that had been identified as one appropriate for a very tall building and at 122m, its height was only constrained by the limits imposed by the aviation authority.

An hotel is located at low-level and guest bedrooms are arranged up to level 19 with apartments above. Penthouses occupy the upper levels which cantilever forward of the main façade line. Each south facing apartment has an amenity winter garden accessible from the reception room. The sculptural form and scale of the tower respond to its urban context, while the materials and coloured rendering of its skin reinforce the verticality of its massing.

The envelope comprises three distinct façade treatments, each designed to respond to the rigorous performance requirements for energy efficiency and control of solar gain. The south façade is entirely glazed and follows the curved boundary to Holloway Circus, its ‘flush’ skin is only broken by the adjustable horizontal louvres that serve the apartment winter-gardens. The glazed elements are characterised by a unique pattern of turquoise and blue screen-printed ceramic frits.

Project information

  • Client

    Beetham Organization

  • Status

    Built

  • Area

    27,871 sq m

  • Start

    2002

  • Completion

    2006

  • Consultants

    Structural Engineer: WSP
    Building Services Engineer: Buro Happold
    Cost Manager: Qubed

  • Elements

    220 hotel bedrooms
    Hotel bar and lounge
    Restaurant
    Conference facilities
    Health centre
    Hotel support facilities
    150 residential apartments
    Basement parking

  • Awards

    RIBA North West Award 2008
    Housing Design - Unbuilt Project 2002

Details

Location