Home Menu

Manchester New Square, located on the corner of Whitworth Street and Princess Street, comprises three residential buildings, surrounding an attractively landscaped and tranquil square. The vision for the redevelopment of the site is to create a high quality new mixed use development, to complement and enhance the important existing historic context, and to carefully and sensitively reconnect the site to its surroundings.

At ground floor level there will be a mixture of artisan restaurants and retailers, along with a private residents’ gym, lounge and 24 hour concierge. The apartments are all generously proportioned and larger than can be found in other new developments in the city. Secure basement car and cycle parking is also available.

A key constraint during design development was the site’s already constructed four storey basement, including the ground floor concrete slab, over its full extent. We had to carefully consider the positions of existing structural columns, vertical circulation cores, and other key constructed elements such as the basement vehicular circulation ramps, when determining the positions and layouts of the proposed buildings.

Our elevational approach creates a contemporary reinterpretation of key characteristics of the façade treatments to contextual buildings within the conservation are. This way a modern architectural language is created based on the principles that give distinctive character to buildings within the area, in order that the new buildings integrate closely with their surroundings.

Project information

  • Client

    Urban & Civic

  • Status

    Planning approved

  • Area

    29,300 sq m

  • Start

    2015

  • Completion

    2019

  • Consultants

    Structural Engineer: Roc
    Building Services Engineer: Ramboll
    Cost Manager: Faithful & Gould
    Contractor: Lendlease

  • Elements

    351 residential apartments
    Restaurants
    Retail
    Basement parking
    Canal-side amenity space

Details

Location